Kulinarna podróż zmysłów
W cyklu Kuchnia i Literatura zapraszamy na spotkanie z Josephem Seeletso, kucharzem, autorem książek „Kulinarna podróż zmysłów. Od Okawango po Bałtyk” oraz „Mali szefowie kuchni”.
Wstęp wolny.
06.04 sobota, godz. 17:00
Wypożyczalnia Nr 34
6 Sierpnia 23
22 899 18 83
Botswańczyk z urodzenia, od wielu lat Polak z wyboru. Absolwent prestiżowej angielskiej uczelni gastronomicznej Westminster College w Londynie, gdzie uzyskał tytuł Chef de Cusine. Kucharz, artysta, kulinarny wizjoner. Od wielu lat zakochany w Polsce, jej smakach, podejściu do tradycji kultywowanych zarówno w życiu, jak i w kuchni. Wędrówka po kuchniach świata zaowocowała wydaniem pierwszej autorskiej
książki. „Kulinarna podróż zmysłów. Od Okawango po Bałtyk” – to przepisy, które łączą afrykańskie inspiracje i tradycyjne polskie składniki oraz polskie inspiracje z tradycją zaczerpniętą z serca Afryki. To kuchnia z apetytem na poszukiwanie nowych smaków i harmonii.
Druga publikacja – „Mali szefowie kuchni” – to książka zawierająca ponad 50 przepisów specjalnie przygotowanych i skierowanych do młodych ludzi, którzy odkryli w sobie chęć do gotowania i poznawania trudnej sztuki kulinarnej. Wybrane przepisy mają inspirować, budzić zainteresowanie adeptów sztuki kulinarnej do poszukiwania nowych smaków i tworzenia autorskich przepisów.
Książka została wzbogacona o innowacyjne rozwiązanie na rynku wydawniczym – aplikację TAP2C. Dzięki niej Czytelnicy mogą skorzystać z dodatkowych treści multimedialnych.