Droga przez mąkę, czyli literatura dla kucharek

„Droga przez mąkę, czyli literatura dla kucharek”

Spotkanie online z Łukaszem Modelskim

 

25.02 czwartek, godz. 19:00

 

Serdecznie zapraszamy na smakowite i aromatyczne spotkanie kulinarno – literackie online z Łukaszem Modelskim poświęcone jego książce „Droga przez mąkę, czyli literatura dla kucharek”.

Prowadzenie – Marcin Michrowski

 

Spotkanie będzie transmitowane na Facebooku Ursynoteki.

https://www.facebook.com/events/1547404765470729

 

25.02 czwartek, godz. 19:00

 

Opis wydawcy:

Biblia smakoszy i erudytów, czyli rozmowy o literaturze i kuchni. Co jada szatan u Bułhakowa? Jak gotuje Julian Barnes? Czy przy politycznych dysputach lepiej sprawdza się piwo smichovskie Jaroslava Haška, a może czerwone wino Rolanda Barthes’a? Upodobania kulinarne tajnych agentów, zarówno u Iana Fleminga, jak i Umberto Eco, mogą zadziwić. Za to postacie Hrabala hołdują raczej tradycyjnym przysmakom. Ernest Hemingway i Francis Scott Fitzgerald dzielą się pulardą z truflami, Charles Dickens je ostrygi od ulicznego sprzedawcy, a Miguel de Cervantes i Jan Potocki wspólnie podziwiają kastylijskie duszone mięso z warzywami.
Po siedmiu latach prowadzenia kultowej „Drogi przez mąkę”, Łukasz Modelski wybrał 50 najbardziej literackich spośród przeprowadzonych rozmów, nadając nowy sens pojęciu „literatura dla kucharek”. Na końcu każdej z nich znaleźć można przepis na najważniejsze z omawianych dań.

 

Łukasz Modelski – mediewista z wykształcenia i dziennikarz z zawodu.
Studiował w Warszawie, Poitiers i Paryżu. Lubi jeść i pić – czyni to zawodowo. Pisuje felietony do „Czasu Wina”, prowadzi literacko-kulinarną „Drogę przez mąkę” w radiowej Dwójce i rozmawia z szefami kuchni na świecie. Autor „Dziewczyn wojennych”, „Fotobiografii PRL”, „Kuchni na plebanii” i „Piątego smaku. Rozmów przy jedzeniu”.

Znany widzom TVP Historia z programów „Kuchnia Jagiellonów” (emisja w TVP HD, TVP Polonia i TVP Rozrywka) i „Kuchnia Żydów polskich” (emisja w TVP Historia i TVP Kultura 2). Od 17.01.2021 prowadzi w TVP Historia program „W kotle historii”, w którym zabiera widzów w smakowitą wyprawę znaczoną najważniejszymi historycznymi datami: bitwa pod Grunwaldem, odsiecz wiedeńska, „Konstytucja 3 Maja”, elekcja Stanisława Leszczyńskiego, powstanie listopadowe czy odzyskanie przez Polskę niepodległości.

Data

25 lut 2021
Kategorie

Możliwość komentowania została wyłączona.

Skip to content







Kontakt mailowy Kontakt Facebook Kontakt YouTube Kontakt instagram

URSYNOTEKA (C) 2018 | Polityka prywatności