Droga przez mąkę, czyli literatura dla kucharek

W cyklu Kuchnia i Literatura zapraszamy na spotkanie z Łukaszem Modelskim, autorem książki „Droga przez mąkę, czyli literatura dla kucharek”.

Spotkanie poprowadzi Marcin Michrowski.

Wstęp wolny.

Zasady organizacji imprez w czasie epidemii znajdują się na stronie głównej Ursynoteki: https://ursynoteka.pl/

26.09 sobota, godz. 17:00

Wypożyczalnia Nr 34

6 Sierpnia 23

22 899 18 83

“Droga przez mąkę” – opis wydawcy:

Biblia smakoszy i erudytów, czyli rozmowy o literaturze i kuchni. Co jada szatan u Bułhakowa? Jak gotuje Julian Barnes? Czy przy politycznych dysputach lepiej sprawdza się piwo smichovskie Jaroslava Haška, a może czerwone wino Rolanda Barthes’a? Upodobania kulinarne tajnych agentów, zarówno u Iana Fleminga, jak i Umberto Eco, mogą zadziwić. Za to postacie Hrabala hołdują raczej tradycyjnym przysmakom. Ernest Hemingway i Francis Scott Fitzgerald dzielą się pulardą z truflami, Charles Dickens je ostrygi od ulicznego sprzedawcy, a Miguel de Cervantes i Jan Potocki wspólnie podziwiają kastylijskie duszone mięso z warzywami.

Po siedmiu latach prowadzenia kultowej „Drogi przez mąkę”, Łukasz Modelski wybrał 50 najbardziej literackich spośród przeprowadzonych rozmów, nadając nowy sens pojęciu „literatura dla kucharek”. Na końcu każdej z nich znaleźć można przepis na najważniejsze z omawianych dań.

  • 00

    Dni

  • 00

    hours

  • 00

    minutes

  • 00

    seconds

Data

26 Wrz 2020

Godziny

5:00 pm - 7:00 pm
Kategorie

Możliwość komentowania jest wyłączona.

Skip to content







Kontakt mailowy Kontakt Facebook Kontakt YouTube Kontakt instagram

URSYNOTEKA (C) 2018 | Polityka prywatności